O MGO v skratke
MGO® je skratka metylglyoxalu, ktorým sa označujú prirodzené látky a sú charakteristickou zložkou medu Manuka. Vďaka vysokému obsahu tejto látky sa medy Manuka odlišujú od iných medov dostupných na trhu. Ich obsah uznávajú nielen vedci, ktorí pod vedením prof. Thomas Henle z Technickej univerzity v Drážďanoch viedli výskum o zložení medov Manuka a methylglyoxalu.
Prof. Thomas Henle je jeden z popredných výskumných pracovníkov v oblasti výživy a jeho závery podporili aj vedecký pracovníci z Nového Zélandu a okrem iných aj priekopník vo výskume Manuka med prof. Molan, ktorý sa výskumom medov Manuka zaoberal viac ako 25 rokov. Dôkladným výskumom vznikla metóda merania a označovania kvality medov Manuka - MGO® ktorá je objektívna a dá sa overiť v akomkoľvek laboratóriu.
Čo je metylglyoxal?
MGO™ Manuka med je jedinou 100% prírodnou potravinou, ktorá má výrazný efekt priamo spojený s prítomnosťou metylglyoxalu. Metylglyoxal prítomný v Manuka mede je odolný voči zohrievaniu, svetlu, telesným tekutinám a enzýmom. Táto jeho vlastnosť robí Manuka medy MGO™ výrazne odlišnými oproti ostatným medom. Profesor Henle vo svojich štúdiach jednoznačne poukazuje na to, že práve metylglyoxal je zodpovedný za výnimočné správanie sa Manuka medu. Tiež zmieňuje, že metylglyoxal je prítomný nielen v Manuka mede, ale aj v ďalších potravinách. Avšak ich koncentrácia je malá a obvykle sa pohybuje v rozmedzí 1 až 10 mg/kg.
Čo robí Manuka MGO™ med tak výnimočným?
Metylglyoxal (MGO™) je neoddeliteľnou súčasťou vznikajúceho prírodného nektára z kvetov stromov Manuka. V prípade Manuka medu metylglyoxal vzniká prirodzenou chemickou reakciou, kde postupne v mede dochádza k premene chemickej zlúčeniny DHA (dihydroxyacetone, ktorá je súčasťou nektáru Manuka kvetov) na metylglyoxal, ktorý zostáva stabilný a odolný voči teplu, svetlu a aktivite enzýmov v telesných tekutinách. Každý med má prospešné vlastnosti vďaka vzniku peroxidu vodíka v mede. Hoci táto devíza medu rýchlo mizne pri kontakte s telom, v prípade Manuka medu ostáva efekt metylglyoxalu stabilný. Vďaka tejto črte je MGO™ Manuka med lepší ako ostatné, bežne dostupné medy. Je dokázané, že čím má Manuka med vyšší stupeň MGO™, tým má lepšiu charakteristiku.
My vám dokonca vieme poskytnúť v galérii nižšie ukážkové testy z laboratória, ktoré sú robené pre každý jeden Manuka med zabalený s logom Manuka Health New Zealand. Buďte si istý kvalitou pri kúpe Manuka medu. Šetriť pri Manuka mede napríklad kúpou medu zabaleného mimo Nového Zélandu sa naozaj neoplatí.
Máme za to, že pokiaľ Manuka med akéhokoľvek výrobcu obsahuje kľúčovú zložku metylglyoxal veľmi rád sa pochváli jej obsahom vo svojom mede.
Viac o Manuka mede a testovaní každej šarže medu, ktorá je spracovaná vo fabrike Manuka Health na Novom Zélande.