História
Historické míľniky pri objavovaní Manuka medu
1980 |
Objav špeciálnych kvalít (stability a aktivity) určitých druhov Manuka medu z Nového Zélandu. Nie všetky Manuka vykazovali antibakteriálne účinky. Antibakteriálne vlastnosti sa merali neperoxidovou aktivitou (NPA). Unique Manuka Factor (UMF) (Unikátny Manuka faktor) sa definuje jeho neperoxidovou aktivitou. |
2006 - 2009 |
2006 - Objavenie metylglyoxalu (MGO) prof. Henle (Drážďany) a prof. Molan (Waikato) ako zlúčeniny zodpovednej za antibakteriálnu / NPA aktivitu. 2008 Ministerstvo primárneho priemyslu Nového Zélandu (MPI) akceptuje kategorizovanie Manuka medu podľa hladiny obsiahnutého metylglyoxalu. Manuka Health spúšťa ratingový systém MGO. "Unikátny Manuka faktor " (UMF) sa predefinoval na koreláciu MGO (DHA látka z ktorej sa MGO v mede prirodzene vytvára + leptosperín)
Vedecké podklady |
(2006) pub. január 2008 - Molekulárny výskum výživnosti potravín |
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18210383 "To jasne dokazuje, že výrazná antibakteriálna aktivita novozélandského Manuka medu priamo pochádza z MGO." Prof. Henle, TU Drážďany, Nemecko |
december 2007 - Výskum sacharidov |
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194804 "... izolovali sme zlomkovú časť Manuka medu z Nového Zélandu, následkom čoho vznikla neperoxidová antibakteriálna aktivita. Izolovaná zlúčenina sa volala metylglyoxal." Manley-Harris (Peter Molan) Uni. Waikato, NZ |
2014 | |
|
2017 | |
|
Pochopenie vzniku medu – nektár > med vs. peľManuka med vyrábajú novozélandské včely (povodne privezené z Európy v 19. storočí) z nektáru kvetov Manuka. Tento med obsahuje jedinečné prírodné zložky, ktoré ho odlišujú od iných druhov medov. 3 charakteristiky pre autentický Manuka med z Nového Zélandu:
|
VČELY ZBIERAJÚ DVA ZDROJE POTRAVY: NEKTÁR A PEĽ
Nektár je „sladká šťava", ktorá sa zhromažďuje zo stredu malých kvetov.
Včely odsávajú nektár z kvetu, uložia si ho do svojho „medového žalúdka", do medného vačku, v ktorom nosia nektár a spracovávajú med. |
|
|
Ako rozpoznať kvalitný novozélandský Manuka med? |
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
|